31 mars 2014

Risotto på grötris


Någon annan som har grötris kvar sedan i julas? Om man inte är sugen på tomtegröt nu så går det utmärkt att göra risotto i stället! Jag gjorde enligt Zetas grundrecept med den justeringen att jag tog långt ifrån så mycket som 1 dl olja och jag använde svampbuljong i stället för kycklingbuljong. Sedan avrundande jag med trattisar från i höstas och lite edamamebönor.

2 schalottenlökar finhackade
Rikligt med olja att steka i
3 dl grötris
2 dl torrt vitt vin
1 liter svampbuljong
2 dl (60 g) finriven parmesanost
Ca 1 dl trattkantareller
1,5 dl edamamebönor
Salt och svartpeppar
  • Värm buljongen i en kastrull för sig
  • Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg
  • Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken
  • Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden
  • Tillsätt den varma buljongen. Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen
  • Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong
  • Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Ta då bort kastrullen från värmen, vänd ner parmesanost, svamp och edamamebönor.
  • Smaksätt med salt och peppar

2 kommentarer: