3 mars 2012

Rostade kikärter



Jag har någon sorts hatkärlek till rostade kikärter. Tycker att det lätt blir en enda torr massa om man slänger in ett gäng i munnen (kanske beror på hur många man slänger in i och för sig, hmm...) men om man bara knaprar på någon enstaka i taget så är det riktigt gott. Vilken teknik man nu använder sig av så är det hur som helst väldigt nyttigt. Inte på något sätt energifattigt men (till skillnad mot t ex chips) innehåller kikärter massa protein, kostfiber och mineraler. Och man behöver ju inte äta dem som snacks, varför inte strö de över en skön sallad? Jag har provat att rosta färdigkokta kikärter men det blev inte alls bra tycker jag, segt och tråkigt. Den här varianten ger däremot ett knaprigt resultat.

Torkade kikärter
Lite olja
Salt och kryddor
  • Blötlägg kikärterna i ca 8 timmar
  • Sprid ut dem på bakplåtspapper
  • Rosta i 250 grader i 15-20 minuter, så att de precis börjar få färg. Skaka om plåten då och då
  • Ta ut plåten och droppa på lite olja, bara litegrann så att kryddorna fäster
  • Krydda med nåt som du tycker är gott, t ex spiskummin, eller rosmarin, eller kanske bara salt
  • Blanda runt ordentligt så att alla ärter får kryddor på sig
  • In igen i ugnen i ca 3 minuter. Passa noga så att de inte bränns

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar