3 mars 2012

Falafel


Väldigt lätt, bara man har tid att blötlägga kikärterna. Och den som inte har tid med det (dvs låta en bytta stå helt för sig själv i några timmar, utan att man ens behöver lyfta på locket) bör nog se över sina prioriteringar! ;-) Jag blev tipsad av en libanes att riva ner lite rå potatis i smeten men jag vet inte om jag tycker det blev någon direkt skillnad... Jag friterar inte, utan steker helt sonika i olja. Och inga extrema mängder, bara lite mer än man brukar ta när man ska steka nåt. Och resultatet: billiga, goda, långt ifrån torra falaflar!

250 g (3 dl) okokta kikärter
1 gul lök
4-5 vitlöksklyftor
Saft från ½ citron
1 kruka färsk koriander
(3 små potatisar)
2 msk sesamfrön
1 msk torkad koriander
1,5-2 msk spiskummin
1 tsk bikarbonat
Salt
Olja att steka i
  • Blötlägg kikärterna i ca 8 timmar
  • Mixa kikärter, lök, vitlök, citron och färsk koriander (och råriven potatis)
  • Mixa länge så att det blir en riktigt finmald smet
  • Blanda i resten av ingredienserna
  • Forma bullar (blir typ 55 små söta, eller 26 medelstora, eller 4 giganto)
  • Smeten ska vara ganska lös, oroa dig inte! Och häll inte i mjöl, då blir de torra!
  • Stek i ordentligt upphettad olja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar