27 juni 2013

Västerbottenpaj utan äggstanning


Ingen midsommar utan västerbottenpaj, eller hur? Om man av en eller annan anledning inte vill ha ägg i sin paj kan jag gladeligen meddela att det går lika bra utan. Jag mixade vita bönor i stället och det blev hur bra som helst! Alltså, på riktigt, hur bra som helst! :-) Fyllningen kanske blev aningens fastare jämfört med äggstanning men det var nog den enda skillnaden. Och det upplevde jag bara när jag åt pajen kall, om jag värmde den lite så blev fyllningen riktigt krämig och god. Synd att det inte finns ekologisk västerbottenost. Inte som jag har hittat i alla fall...

Jag gjorde pajen i en lite mindre form, 22 cm i diameter. Då blev de här måtten lagom:

80 g smör
100 g mjöl (ca 1,6 dl)
Lite salt
Ev lite kallt vatten

2 dl kokta vita bönor
0,5 dl vatten
2 dl osötad sojamjölk
100 g grovt riven västerbottenost (ca 2,5 dl)
Lite salt och svartpeppar
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Blanda ihop pajdegen (lägg eventuellt svalt en stund)
  • Klä pajformen, nagga och förgrädda 10 minuter
  • Mixa bönorna med vatten till en riktigt slät kräm
  • Blanda i mjölk och ost och rör om ordentligt
  • Salta och peppra. Softa lite med saltet eftersom osten är rätt salt i sig
  • Häll fyllningen i pajformen och grädda tills den har stelnat och blivit gyllenbrun. För mig tog det 55 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar