14 oktober 2011

Pizza


Pizza, hur onyttigt är det egentligen? Ganska onyttigt ja. Förutom den kaloritäta osten och botten tror jag dock den största fällan är att en hel pizzeria-pizza är alldeles för mycket för en person och nästan garanterat försätter en i pizzakoma. Så en mer hälsosam pizza kan egentligen vara samma gamla pizza fast kanske halva pizzan tillsammans med en stor och härlig sallad. Och en ännu mer hälsosam (halv) pizza blir det om man gör en riktigt tunn botten och drar ner lite på osten.

Om man blandar vanlig hårdost med feta så kan man minska rätt ordentligt på osten utan att pizzan blir torr och tråkig. Öser man sedan på med massa goa grönsaker så blir man sådär lagom mätt. Speciellt om man äter sallad också. Riven vitkål och morot med lite pressad citron eller vinäger och nymalen svartpeppar är ett gott alternativ till pizzasallad. Sen återstår ju den stora frågan: ska man lägga osten direkt på botten eller strö den över toppingen...? ;-)

Botten, 4 st lite mindre pizzor
2,5 dl vatten
Jäst
320 g vetemjöl
75 g grovt rågmjöl
Nån matsked aktiv surdeg (mest för att snobba lite, behövs såklart inte)
ca 7 g salt
  • Knåda alla ingredienser riktigt ordentligt och jäs minst en timme. Ju mer jäst du tar, desto kortare jästid, men desto större risk att jästsmaken slår igenom. Jag gjorde min deg med ungefär 5 gram jäst på morgonen och bakade ut pizzorna när jag kom hem från jobbet på kvällen. Många timmars jästid alltså.
  • Jag bakade ut direkt på en sån där bakplåtsduk och det blev mycket bra, degen gled runt fint och blev tunn och jämn (om man bakar ut på bakplåtspapper blir det inte alltid så lyckat tycker jag men det är väl en smaksak)

Tomatsås
Tomatpuré (om du gillar mycket sås, tar du mycket, annars lite mindre)
Vatten
Vitlök
Salt och peppar
  • Späd tomatpurén med vatten till önskad konsistens

Ostblandning
Riven hårdost, ca 0,5 dl till en pizza
En bit smulad fetaost

Topping
Vad som helst! Jag tog:
Färska champinjoner
Majs
Färsk tomat (gör att det blir saftigt trots den lilla mängden ost)
Gul lök

Grädda i 250 grader tills osten har smält och kanterna börjat få färg, 10-15 min. På med lite färsk spenat som the finishing touch. Nu är det fredagsmys....

Currylinser





Jag kan börja med att konstatera att för några år sedan hade jag betraktat denna rätt med stor skepsis, och skulle förmodligen knappt ha smakat om jag av någon outgrundlig anledning fått chansen att göra det. Varför stoppa i sig något som ser ut som en blandning mellan kräk och diarré?! :-) Nåväl, det är ju tur att man kan ändra sig för detta är en fröjd att äta! Smaklökarna dansar bollywood och proteinstapeln slår i taket! :-)


För att få lite tuggmotstånd blandande jag röda och gröna linser (som ju har olika lång koktid). De röda linserna blir då guggiga och gosiga medan de gröna behåller sin spänst. Sen får man inte snåla på curryn.

Olja att steka i
Lite bruna och gula senapsfrön, lätt mortlade
Vitlök
Lite finhackad lök, typ en halv lök kanske
1,5 dl röda linser
0,5 dl gröna linser
Massa curry, lite koriander och spiskummin
Salt
Upphettat vatten
  • Stek senapsfrön, vitlök och lök i olja
  • På med linserna när löken börjar bli genomskinlig
  • Krydda ordentligt
  • Tillsätt upphettat vatten och koka under lock tills de röda linserna är helt sönderkokta, ca 20 min.
  • Häll på mer vatten om linserna börjar koka fast (man får vara med och kolla och röra lite under koktiden)
  • Ett kladdigt ris till är nästan ett måste (t ex Kung Markattas svarta fullkornsris). Jag hade dessutom lite färsk koriander hemma och det passade också bra!