16 september 2011

Tian provencal à la Suède



Jag rev ut ett recept på "tian provencal" från SvD som jag tyckte lät gott. Av någon anledning googlade jag även på "tian" och fick upp massa franska recept som inte alls innehöll ost som i SvD:s recept. Mäh!! Jag som trodde jag skulle laga en äkta provencalsk rätt. Jag kände mig lurad... Jag klickade vidare och hittade då en hel drös med recept som innehöll annat än "bara" lök, zucchini, aubergine och tomat. De flesta recept innehöll förvisso ingen ost men det fanns tian-varianter med allt från potatis, morot, sparris och kronärtskocka till korv, lax och broccoli. Enligt ett recept gick det bra att ta vilka som helst av säsongens solmogna grönsaker. Eh ben dis donc, om det finns utrymme för så mycket improvisation så gör jag en svensk variant. Med morot och dill. Och utan tomat efter önskemål från svågern.

Le résultat: nja, sådär... Vattnigt och alldeles för mycket lök. SvD:s avslutande mening "skär gratängen i tårtbitar" ekade som ett hån när det inte ens gick att sätta kniven i gratängen utan att grönsakerna gled isär åt alla håll och kanter.

Började läsa internetrecepten lite mer noggrant och i de flesta skulle grönisarna stå inne ca 2 timmar i 200 grader. Eh ok, lite skillnad mot SvD:s 50 minuter i 175 alltså. Så jag gjorde en ny variant helt enkelt. Hoppade över dillen den här gången för den gav inte så mycket smak ändå men lade till kålrot (och moroten fick hänga med igen). Skar dessutom mycket, mycket tunnare skivor av allting. Och preppade hela botten med lök. Le résultat: oj vilken skillnad! Till att börja med var löken i princip helt karamelliserad och de andra grönsakerna var mjuka och fina och bara smälte i munnen. Förutom det översta grönsakslagret som blivit lite mumsigt segt och perfekt knaprigt i kanterna. Bilden är från det första försöket för jag glömde bort att fota variant nr 2.

1 zucchini - jag hittade en rund på bondens egen marknad så det var ju perfekt!
1 aubergine
1 stor röd paprika
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 liten kålrot
0,5 dl olivolja
Salt och peppar
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Täck botten på en form med tunna skivor lök. Häll på lite av oljan och blanda runt
  • Skär de andra grönsakerna i tunna, tunna skivor
  • Lägg grönsakerna i en bunke och blanda runt ordentligt med resterande olja, salt och peppar
  • Häll grönsakerna över löken och tryck till ordentligt
  • In i ugnen i ca 2 timmar. Blanda runt lite försiktigt några gånger under resans gång så att de översta grönsakerna inte blir torra och brända
  • Servera varm eller kall - skuren i tårtbitar! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar