31 december 2012

Piroger med linsfyllning


Färsen i förra inlägget kan man ju använda till massa saker, pirogfyllning till exempel. Jag gjorde ganska små piroger och de är perfekta att frysa in och ta med som mellanmål.

Pirogdeg
150 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
6 g salt
10 g jäst
1,5-2 dl vatten
25 g smör
  • Blanda ihop degen, smöret sist
  • Jäs 2-3 timmar
Vegetarisk färs med linser
1 gul lök
1 morot, grovriven
Vitlök
Lite olja att steka i
1 dl röda linser
1 dl belugalinser
3 dl vatten
2,5 dl krossade tomater
Salt, peppar, valfria kryddor

  • Hacka lök, riv morot och stek med vitlök i lite olja
  • Häll i linserna och vattnet och koka i 20 minuter, det ska bli rätt grötigt
  • Koka lite till om det behövs för att koka bort allt vatten
  • Tillsätt krossade tomater
  • Smaka av med kryddor
Deg + färs = piroger :-)
När degen jäst klart och färsen svalnat är det dags att göra själva pirogerna.
  • Dela degen i 18 delar
  • Kavla ut rundlar
  • Lägg den avsvalnade fyllningen på ena sidan av rundeln, vik över och tryck till ordentligt med en gaffel
  • Jäs ca 30 minuter
  • Grädda i 225 grader i ca 15 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar