14 oktober 2011

Pizza


Pizza, hur onyttigt är det egentligen? Ganska onyttigt ja. Förutom den kaloritäta osten och botten tror jag dock den största fällan är att en hel pizzeria-pizza är alldeles för mycket för en person och nästan garanterat försätter en i pizzakoma. Så en mer hälsosam pizza kan egentligen vara samma gamla pizza fast kanske halva pizzan tillsammans med en stor och härlig sallad. Och en ännu mer hälsosam (halv) pizza blir det om man gör en riktigt tunn botten och drar ner lite på osten.

Om man blandar vanlig hårdost med feta så kan man minska rätt ordentligt på osten utan att pizzan blir torr och tråkig. Öser man sedan på med massa goa grönsaker så blir man sådär lagom mätt. Speciellt om man äter sallad också. Riven vitkål och morot med lite pressad citron eller vinäger och nymalen svartpeppar är ett gott alternativ till pizzasallad. Sen återstår ju den stora frågan: ska man lägga osten direkt på botten eller strö den över toppingen...? ;-)

Botten, 4 st lite mindre pizzor
2,5 dl vatten
Jäst
320 g vetemjöl
75 g grovt rågmjöl
Nån matsked aktiv surdeg (mest för att snobba lite, behövs såklart inte)
ca 7 g salt
  • Knåda alla ingredienser riktigt ordentligt och jäs minst en timme. Ju mer jäst du tar, desto kortare jästid, men desto större risk att jästsmaken slår igenom. Jag gjorde min deg med ungefär 5 gram jäst på morgonen och bakade ut pizzorna när jag kom hem från jobbet på kvällen. Många timmars jästid alltså.
  • Jag bakade ut direkt på en sån där bakplåtsduk och det blev mycket bra, degen gled runt fint och blev tunn och jämn (om man bakar ut på bakplåtspapper blir det inte alltid så lyckat tycker jag men det är väl en smaksak)

Tomatsås
Tomatpuré (om du gillar mycket sås, tar du mycket, annars lite mindre)
Vatten
Vitlök
Salt och peppar
  • Späd tomatpurén med vatten till önskad konsistens

Ostblandning
Riven hårdost, ca 0,5 dl till en pizza
En bit smulad fetaost

Topping
Vad som helst! Jag tog:
Färska champinjoner
Majs
Färsk tomat (gör att det blir saftigt trots den lilla mängden ost)
Gul lök

Grädda i 250 grader tills osten har smält och kanterna börjat få färg, 10-15 min. På med lite färsk spenat som the finishing touch. Nu är det fredagsmys....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar