5 februari 2014

Tomatsoppa med lätt smak av saffran och apelsin



Tomatsoppa låter inte så spännande tycker jag. Det är ju oftast väldigt gott men jag vet inte, det låter bara trist... Jag ville i alla fall göra en enkel tomatsoppa med lite bitar i och kryddor som i varje fall jag inte använder varje dag. Det här blev resultatet.

Räcker till 6-8 personer beroende på eventuella tillbehör
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 morötter
Lite olja att steka i
1,5 dl torkade röda linser
6 dl vatten
4 st lagerblad
Örtsalt
1 tsk fänkålsfrön
1000 g krossade tomater
7,5-10 dl vatten
Saften från en halv apelsin
En skvätt vitt vin
Saffran, bara lite grann
Salt, peppar och lite chilipulver
  • Hacka lök, vitlök och morötter och fräs i lite olja
  • Tillsätt linser, 6 dl vatten, lagerblad och örtsalt
  • Koka på ganska svag värme i 15 minuter, linserna ska bli helt sönderkokta
  • Mortla fänkålsfröna och tillsätt dem med resten av ingredienserna. Hur mycket vatten du tar den här gången beror såklart på vilken konsistens du vill ha på soppan. Jag tog nog närmare 1 liter. Saffran tog jag bara lite grann för jag gillar inte när det tar över helt men det är ju en smaksak.
  • Låt puttra på svag värme. Min soppa stod i nästan en timme och den blev fantastiskt god!
  • En klick vitlökskräm passade mycket bra till (kolla in receptet här)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar