11 april 2013

Ärtsoppa


I dag är det torsdag och vad passar väl bättre än ärtsoppa? Ibland slår det mig att mycket vegetarisk mat ser ut som kräk. Haha, inte så fräscht! :-) Jag var i New York nyligen och åt på den veganska restaurangen Candle 79 och det var den finaste veganska maten jag någonsin ätit! Genomtänkta rätter, tjusigt upplagt och väldigt gott! Så långt ifrån kräkliknande grytor man kan komma! Men det är ju inte bara vegetariska rätter som ser ut som kräk. Ärtsoppa ser ju nästan ännu mer ut som kräk med röda fläskbitar i! :-) Här kommer en variant utan gris.

6 portioner
500 g torkade ärter (blötlagda i minst 8 timmar)
2 liter vatten
1-1,5 tsk salt
2 tsk örtsalt
1 stor gul lök
2 tsk torkad timjan
Några varv med pepparkvarnen
(1,5 msk senap)
  • Hacka löken och lägg allt utom timjan, peppar och senap i en stor kastrull
  • Koka i 75 minuter. När det har gått en timme börjar soppan reda sig själv, då är det dags att röra med jämna mellanrum den närmsta kvarten
  • Stäng av plattan och tillsätt timjan och peppar (och senap om du vill, jag föredrar att ta senap själv på tallriken)
  • Låt soppan stå ca 30 minuter, dels för att svalna dels för att svälla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar